Dirigent Zvi Maschkowski

Foto Zvi Maschkowski Zvi Maschkowski

Zvi Maschkowski (geboren in 1946 in Rehovot, Israël) kreeg zijn opleiding tot cellist aan de Music Academy, Tel Aviv en de Music Academy, Jeruzalem. Hij volgde masterclasses bij Leonard Rose, Pablo Casals en Alexander Schneider.

Van 1969-1970 was hij vaste cellist bij het Israëlisch Philharmonisch Orkest. Tijdens zijn militaire dienst (1970-1973) was hij medeoprichter van een strijkkwartet. In 1974 werd het Daniël Strijkkwartet opgericht dat in en buiten Nederland en in de V.S. concerteerde. Van het kwartet zijn een aantal cd's verschenen.

Van 1975-1992 was hij cellist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Sinds 1989 werkt hij als docent kamermuziek aan het Rotterdams Conservatorium.

Tevens vervult hij gastdocentschappen aan: Western Washington University, South Dakota University, Sarah Lawrence College; hij was eredocent bij het cellofestival (1994) in Wichita State University Kansas en docent aan het Orlando Festival te Rolduc/Kerkrade. Regelmatig treedt hij op als gastdocent aan het Jerusalem Music Center.

Van 1989 tot en met 2008 was hij betrokken bij de organisatie en uitvoering van de jaarlijkse Zeister Muziekdagen in Zeist.

Van 2005 tot 2009 maakte Zvi Maschkowski deel uit van het Israël String Quartet. Met dit kwartet maakte hij regelmatig tournees in Israël en in Europa.

Een van de laatste van de vele CD-opnames werd gemaakt in 2008 door het label "Talent records" met werken van Dvorak, Schubert, Tchaikovsky en Joachim. Tevens maakte hij met het kwartet een CD voor het merk "Quinttone", waarop werken staan van Bruckner en Rott.